Kjennliv.no – oppdatert med ny kunnskap og råd til gravide

Kjennliv.no er nå oppdatert med ny kunnskap og faglig kvalitetssikrede råd til gravide. Sparketelling anbefales ikke lenger, det viktigste er å bli kjent med hvordan barnet beveger seg.

“Kjenn liv” er Landsforeningen uventet barnedøds (LUBs) viktigste satsning for å forebygge dødfødsler, og som en del av denne kampanjen ble kjennliv.no lansert høsten 2016.

Rådene til gravide om å bli kjent med babyens bevegelser i magen skal nå være godt etablert i svangerskapsomsorgen. Dersom den gravide opplever lite liv i magen, skal det bli tatt på alvor, både av den gravide selv og helsepersonell. Kjennliv.no anbefales blant annet på Helsenorge.no og i flere av de store sykehusenes informasjon om lite liv i svangerskapet (se bl.a. oslo-universitetssykehus.no).

Grundig faglig gjennomgang

Det siste året har vi i LUB gjort en grundig faglig gjennomgang og oppdatert innholdet og rådene på kjennliv.no. En referansegruppe med fagpersoner og forskere fra Norge og Sverige har bidratt og kvalitetssikret arbeidet (se Hvem står bak kjennliv.no). Vi har også fått innspill fra kvinner i målgruppen, inkludert mødre som har mistet barn i svangerskap med lite liv.

De viktigste rådene til gravide forblir de samme:

Slutt på sparketelling

Det er nå helt slutt på å anbefale å telle bevegelser. Vi har ikke godt nok grunnlag fra forskningen til å fortsette å anbefale å telle spark og bevegelser innenfor et visst tidsrom. En fare med telling kan være at noen kan bli for opphengt i tallene, mens kraften i bevegelsene er minst like viktig. Det aller viktigste er at den gravide er oppmerksom på hvordan barnets bevegelser kjennes ut, og gjerne setter av tid til dette hver dag.

Kan trolig redde enda flere liv

Tidligere var det en vanlig feiloppfatning at det er normalt at babyen blir roligere mot slutten av svangerskapet. Nå skal det være godt kjent i svangerskapsomsorgen at bevegelsene aldri skal bli svakere eller færre.

Likevel hører LUB fortsatt nye etterlatte mødre fortelle at de ikke ble tatt på alvor av helsevesenet når de kjente mindre liv. For en del gravide kan det også være høy terskel for å kontakte fødeavdelingen når de opplever lite liv. En vanlig forklaring på hvorfor etterlatte mødre ventet lenge med å kontakte fødeavdelingen, er at de ikke ville være til bry og de var redde for å bli oppfattet som overhysteriske gravide.

Det er derfor svært viktig at vi fortsetter arbeidet med å nå ut med informasjonen og rådene på kjennliv.no. Vi håper denne nye og forenklede versjonen vil bidra til at alle gravide og alle som jobber i svangerskaps- og fødselsomsorgen blir godt kjent med de forebyggende rådene. Slik kan trolig enda flere dødfødsler forebygges.

Publisert juni 2025