Hvorfor Kjennliv.no?

Gjennom kjennliv.no ønsker vi å gjøre gravide tryggere og å forebygge uheldige svangerskapsutfall, ved å gi kunnskap og råd om barnets bevegelser.

På Helsekort for gravide står det at de gravide skal spørres om de har kjent liv. På kjennliv.no får de informasjon om hvordan de kan følge med på barnets bevegelser.

Da Landsforeningen uventet barnedød (LUB) startet kampanjen Kjenn liv med nettsiden kjennliv.no i 2016, var det lite kunnskap om hvordan gravide kan bli kjent med sitt barns bevegelser og hvorfor dette er viktig. Samtidig var det en utbredt misforståelse at det var vanlig at babyer blir roligere mot slutten av svangerskapet. Dette var en farlig feil.

Forskning viser at det å oppleve lite liv sent i svangerskapet, har sterk sammenheng med veksthemming, sykelighet, for tidlig fødsel og dødfødsler. Rundt halvparten av dødfødte barn er veksthemmet. Å tidlig identifisere veksthemming og redusert fosteraktivitet kan redde liv.

Det har ikke vært mulig å finne et objektivt mål på hva som er normal fosteraktivitet. Alle barn er forskjellige, og det er kun den gravide som vet hvordan sitt barns bevegelser kjennes ut. Den gravides opplevelse er det beste målet. Å sammenligne seg med andre gravide, er ikke et godt mål og kan føre til unødig bekymring.

Ved å bli kjent med sitt eget barns bevegelsesmønster, hva som er normalt for akkurat sitt barn, blir gravide rustet til å raskt kunne oppdage og reagere dersom det blir mindre liv i magen. Fødeavdelingen skal ta henvendelser om lite liv på alvor.

Nedgang i dødfødsler

Siden Kjenn liv ble lansert i 2016 har det vært en nedgang i dødfødselsforekomsten i Norge. I 2016 var det ifølge statistikk fra Medisinsk fødselsregister (MFR) 215 dødfødsler og en forekomst på 3,8 dødfødsler per 1000 fødte, i 2024 er det (per juni 2025) registrert 137 dødfødte og en forekomst på 2,5 per 1000 fødte. Det er trolig flere grunner til den gode utviklingen. Vi har ikke forskning på dette, men vi har grunn til å tro at også økt oppmerksomhet og kunnskap om babyens bevegelser i magen har bidratt til nedgangen. (se også: Stor nedgang i dødfødsler – Landsforeningen uventet barnedød (LUB)).

Publisert juni 2025