Om babyens bevegelser i magen

At babyen sparker og beveger seg inne i magen er tegn på at den har det bra. Den som best kan følge med på bevegelsene i magen, er den gravide selv.

Det er ikke mulig å si hvor mye et friskt barn i magen skal sparke og bevege seg.  Alle barn har sitt eget bevegelsesmønster, som du som gravid kan kjenne igjen i siste delen av svangerskapet.

Hvor mye skal babyen bevege seg?

Det finnes ingen objektive kriterier for normal fosteraktivitet eller en objektiv alarmgrense for når det er fare på ferde. Den gravides opplevelse er det beste og viktigste målet på hva som er normalt for sitt barn. (se: Hvordan kan du følge med på livet i magen?).

Antallet bevegelser og kraften i bevegelsene øker fra rundt 20. svangerskapsuke og fram til uke 32, da stabiliserer bevegelsene seg på et nivå som varer fram til fødselen. Det er også normalt at kraften fortsetter å øke ut svangerskapet. Vær oppmerksom på at bevegelsene aldri skal bli svakere eller færre. Lite liv er forbundet med økt sannsynlighet for at babyen ikke har det bra og er derfor viktig å få undersøkt nærmere.

Fra rundt uke 25 til 30 begynner bevegelsene å bli mer organiserte, og babyen har perioder den er våken og når den sover. Babyen sover vanligvis mellom 40 minutter og en time. Da beveger den seg som regel ikke.

Mange babyer beveger seg mye på faste tider av døgnet, men det gjelder ikke alle. Det viktigste er at styrken og frekvensen i bevegelsene kjennes lik ut når den er våken.

Alle barn beveger seg helt fram til fødselen, og også under fødselen.

Hvordan kjennes babyens bevegelser ut?

Vi sier gjerne at vi kjenner babyen sparker, men fosterbevegelser er ikke kun spark. Det er også lette dytt og bevegelser du kjenner når babyen strekker og vender på seg. Du kjenner ikke alle babyens bevegelser. Det er også forskjell på hva den enkelte gravide klarer å kjenne.

Etter hvert vil du merke at babyen hikker, men dette regnes ikke som fosterbevegelser. Hikking er likevel også et sunnhetstegn, som skjer når babyen trener på å puste.

De fleste gravide begynner å kjenne babyens bevegelser rundt svangerskapsuke 18 – 20, men det kan være stor variasjon. De som har født barn før, kjenner gjerne bevegelser noe tidligere enn førstegangsfødende. Hvis du ikke har kjent bevegelser ennå i svangerskapsuke 24, gi gjerne beskjed til jordmor eller legen din, så de kan sjekke hjerteslag og bevegelser.

Bevegelsene utvikler seg gjennom svangerskapet og kan kjennes annerledes ut etter hvert. Ettersom barnet vokser og blir sterkere, blir bevegelsene kraftigere og du vil kjenne dem tydeligere.

Gravide beskriver at bevegelsene mot slutten av graviditeten oppleves som kraftige, strekkende, store, fra side til side, langsomme og lette. 

Rundt termin er det ofte så trangt i magen at babyen har mindre plass til å bevege seg, men frekvensen og kraften i bevegelsene skal likevel ikke minske.

Hvis du merker noen endring i babyens bevegelsesmønster, må du kontakte fødeavdelingen.

Hva påvirker oppfattelsen av babyens bevegelser i magen?

Babyens bevegelser og din oppfattelse av bevegelsene blir påvirket av en rekke faktorer:

NB! Overvekt og fedme gjør det ikke vanskeligere å følge med på barnets bevegelser i magen.

Se også: Ikke mindre bevegelser nær termin