Hvordan kjennes babyens bevegelser ut?

Fosterbevegelser er ikke kun spark, men også lette dytt og bevegelser når du kjenner at babyen strekker, åler og vender på seg.

Vi sier gjerne at vi kjenner babyen sparker, men fosterbevegelser er ikke kun spark.

Det er også lette dytt og bevegelser når du kjenner at babyen strekker, åler og vender på seg. Etter hvert vil du merke at babyen hikker, men dette regnes ikke som bevegelser.

Bevegelsene endrer seg
Bevegelsene utvikler seg gjennom svangerskapet og kan kjennes annerledes ut etter hvert. Ettersom barnet vokser og blir sterkere, blir også bevegelsene kraftigere og du vil kjenne dem tydeligere. Både antallet og type bevegelser forandrer seg.

Mange babyer beveger seg mye på faste tider av døgnet.
De har perioder hvor de sover, vanligvis mellom 20 og 40 minutter og sjelden over 90 minutter. Da beveger de seg som regel ikke.

Fosterbevegelsenes utvikling uke for uke

Uke 18 – 24
De første sparkene og bevegelsene, som vanligvis kan kjennes fra rundt uke 18-20, er svært lette. Noen beskriver det som kiling av en fjær, som små bobler eller som et pust mot håndflaten.

Det kan være vanskelig å skille de første fosterbevegelsene fra tarmbevegelser, særlig hvis dette er ditt første barn, og det kan ta litt tid å forstå at det er babyen som gir seg til kjenne.

Sparkene vil bli tydeligere og sterkere, og frekvensen øker (fram til ca uke 32) etter hvert som babyen vokser seg større og sterkere.

Uke 24 – 28
Fra rundt uke 24 blir babyens bevegelser mer organiserte med perioder da de er våkne og perioder da de sover og dermed ikke beveger seg.

Det er rundt denne tiden du også kan begynne å merke at babyen din hikker. Dette kjennes ut som rytmiske bevegelser, men det er ufrivillige reflekser og teller derfor ikke som bevegelser.

Fra og med uke 28 kan du gjerne begynne å følge daglig med på babyens bevegelser, se: Hvordan kan du følge med på livet i magen?

Uke 29
Fra rundt svangerskapsuke 29 blir babyens bevegelser tydeligere og det kan være mulig å kjenne dem fra utsiden.

Nå kan partneren og eventuelle søsken begynne å kjenne at babyen sparker. Frekvensen på sparkene fortsetter å øke fram til rundt uke 32.

Uke 32
Rundt uke 32 stabiliserer frekvensen på babyens bevegelser seg. Antallet slutter å øke, men det skal ikke gå ned. Bevegelsene skal heller ikke bli svakere, men kraften skal snarere øke fram mot fødselen.

Uke 36
Rundt dette stadiet har babyen gjerne lagt seg i det leiet den vil ligge i under fødselen, vanligvis hodeleie. Dette er særlig vanlig dersom dette er ditt første barn.

36 – 40 uker
Nå kjennes bevegelsene annerledes ut ettersom barnet får mindre plass, du vil vanligvis ikke lenger kjenne tydelige spark, men større bevegelser.

Mot slutten av graviditeten kan bevegelsene oppleves som «åling» og at hele barnets kropp rører seg. Hele magen kan se ut til å være i bevegelse og endre form ettersom barnet rører seg.

Rundt termin er det så trangt i magen at det ikke er så lett for babyen å gjøre så tydelige bevegelser lenger, men frekvensen og kraften skal likevel ikke gå ned. Hvis du merker noen endring i babyens bevegelsesmønster, må du kontakte fødeavdelingen. Se Hva gjør du om du opplever lite liv i magen?

«Nå er det veldig store, langsomme, trykkende bevegelser, man får ett trykk der føttene ligger og så kjenner man det en stund, før var det mer boksekamp. Men jeg synes ikke at det er som jeg har lest, at når det blir trangere blir det mindre aktivitet fordi det blir trangt. Det opplever jeg ikke, det er mye aktivitet, det er bare det at det er litt mer seigt og sterkt, men ikke mindre. Det synes jeg ikke, nesten tvert i mot.»
(Johanna, venter sitt andre barn og er i svangerskapsuke 38, Mindfetalness)

Neste:

Hvor ofte skal babyen bevege seg?

Forrige:

Når kjenner du de første bevegelsene i magen?