Hvordan kan du følge med på livet i magen?

Ved å bli kjent med ditt barns bevegelsesmønster, kan du selv følge med på hvordan barnet har det i magen.

Det å være oppmerksom på barnets bevegelser er viktig for å kunne følge med på barnets trivsel i magen.

Lite liv i magen kan være tegn på at barnet ikke har det bra. Daglig oppmerksomhet på fosterbevegelser er den viktigste kilden til å oppdage lite liv.

Ved å sette av litt tid hver dag til å kjenne etter spark og bevegelser, blir du kjent med ditt barns bevegelsesmønster. Det er flere måter å gjøre dette på.

Ved å daglig telle spark eller sette av tid til å kjenne etter barnets bevegelser, blir du mer oppmerksom og følsom overfor barnet. Dette bidrar til at du raskt kan oppdage endringer og søke hjelp.

I tillegg er det en god måte å styrke tilknytningen til og bli godt kjent med barnet ditt.

Se også: Hva er lite liv i magen

 

Daglig registrering

Begynn din daglige registrering fra uke 28. Du kan begynne noe tidligere, men vanligvis er ikke bevegelsesmønsteret blitt regelmessig før i uke 28.

Det er viktig å finne en periode på dagen der babyen er våken. For mange er kvelden er en god tid å gjøre dette på. Barnet er ofte våkent på kvelden eller tidlig på morgenen.

Legg deg gjerne ned på venstre side. Da er blodgjennomstrømningen best i livmoren og morkaken. Du kjenner bedre babyens spark og bevegelser når du ligger ned enn når du står eller er i aktivitet.

Se også: Hvordan kjennes babyens spark ut?

 

Valg av registreringsmåte

For noen er det nok å registrere fosteraktiviteten mentalt, mens andre har nytte av å notere ned babyens spark og bevegelser systematisk. Vi beskriver her to ulike måter for systematisk daglig registrering:

•    Du kan registrere antall spark  i et visst tidsrom. Se Å telle spark.
•    Du kan beskrive hvordan babyens bevegelser kjennes ut i styrke og kvaliteten. Se Å kjenne etter hvordan barnet sparker.

Du kan gjøre dette alene eller sammen med din partner som kan ligge bak deg og holde på din mage.

Uansett hvilken registreringsmåte du bruker, er det viktig å gjøre dette hver dag og være oppmerksomt til stede når du registrerer ditt barns bevegelsesmønster. Gjør dette til en hyggelig stund!

 

Hva skal du kjenne etter?

•    Kjenner du barnets spark og bevegelser tydelig?
•    Har bevegelsene styrken de pleier å ha?
•    Beveger barnet seg som det pleier?

 

Hva om jeg ikke får gjort dette en dag?

Dersom du ikke får registrert barnets spark og bevegelser en dag, er det viktig å fortsette neste dag. Hjelp deg selv til å gjøre dette til en fin rutine ved å finne en god tid på dagen da dette er gjennomførbart for deg.

 

Lær registreringsmåtene her:

Å telle spark

Å kjenne etter hvordan barnet sparker

Se også: Vil registreringen gjøre meg bekymret?

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone