Hvordan kan du følge med på livet i magen?

Ved å bli kjent med ditt barns bevegelsesmønster, kan du selv følge med på hvordan barnet har det i magen.

Det å være oppmerksom på barnets bevegelser er viktig for å kunne følge med på barnets trivsel i magen.

Lite liv i magen kan være tegn på at barnet ikke har det bra. Daglig oppmerksomhet på fosterbevegelser er den viktigste kilden til å oppdage lite liv.

Ved å sette av litt tid hver dag til å kjenne etter spark og bevegelser, blir du kjent med ditt barns bevegelsesmønster. Det er flere måter å gjøre dette på. For noen er det nok å registrere fosteraktiviteten mentalt, mens andre har nytte av å notere ned babyens spark og bevegelser systematisk.

Ved daglig å sette av tid til å kjenne etter barnets bevegelser, blir du mer oppmerksom og følsom overfor barnet. Dette bidrar til at du raskt kan oppdage endringer og søke hjelp.

I tillegg er det en god måte å styrke tilknytningen til og bli godt kjent med barnet ditt.

Se også: Hva er lite liv i magen

Daglig registrering

Begynn din daglige registrering fra uke 28. Du kan begynne noe tidligere, men vanligvis er ikke bevegelsesmønsteret blitt regelmessig før i uke 28.

Det er viktig å finne en periode på dagen der babyen er våken. For mange er kvelden er en god tid å gjøre dette på. Barnet er ofte våkent på kvelden eller tidlig på morgenen.

Legg deg gjerne ned på siden. Da er blodgjennomstrømningen best i livmoren og morkaken. Du kjenner bedre babyens spark og bevegelser når du ligger ned enn når du står eller er i aktivitet.

Se også: Hvordan kjennes babyens bevegelser ut?

Valg av registreringsmåte

For noen er det nok å registrere fosteraktiviteten mentalt, mens andre har nytte av å notere ned babyens spark og bevegelser systematisk. Vi beskriver her to ulike måter for systematisk daglig registrering:

Du kan gjøre dette alene eller sammen med din partner som kan ligge bak deg og holde på din mage.

Uansett hvilken registreringsmåte du bruker, er det viktig å gjøre dette hver dag og være oppmerksomt til stede når du registrerer ditt barns bevegelsesmønster. Gjør dette til en hyggelig stund!

Hva skal du kjenne etter?

•    Kjenner du barnets spark og bevegelser tydelig?
•    Har bevegelsene styrken de pleier å ha?
•    Beveger barnet seg som det pleier?

Hva om jeg ikke får gjort dette en dag?

Dersom du ikke får registrert barnets bevegelser en dag, er det viktig å fortsette neste dag. Hjelp deg selv til å gjøre dette til en fin rutine ved å finne en god tid på dagen da dette er gjennomførbart for deg.

Lær registreringsmåtene her:

Å kjenne etter hvordan barnet beveger seg

Å telle bevegelser

Se også: Vil registreringen gjøre meg bekymret?