Lite liv i magen

Det aller viktigste kjennetegnet på lite liv er at du som er gravid selv kjenner at barnet sparker mindre eller bevegelsene mister kraft. Kontakt fødeavdelingen med en gang dersom du opplever lite liv.

Forskning har ikke kunnet fastslå hva som er normale fosterbevegelser. Det er din opplevelse av at babyen er blitt roligere i magen sammenlignet med hvordan den vanligvis beveger seg, som betyr at det er lite liv.

Dersom du har vært oppmerksom på ditt barns bevegelser daglig, kan du raskt oppdage om det er mindre liv (Se: Hvordan kan du følge med på livet i magen?).

Babyen beveger seg gjennom hele døgnet og sover sjeldent mer enn inntil en time om gangen (se også: Om babyens bevegelser i magen). Du skal derfor kunne kjenne bevegelser flere ganger i døgnet hvis du er oppmerksom på det.

Lite liv som risikofaktor

Redusert fosteraktivitet kan være tegn på at barnet ikke har det bra. Lite liv er forbundet med økt risiko for at barnet er veksthemmet, er lite i forhold til hvor gammelt det er, at morkaken ikke fungerer optimalt eller at babyen har misdannelser.

Ved å reagere raskt ved opplevd mindre liv, kan man forebygge dødfødsler. Derfor er det viktig at du tar raskt kontakt med fødeavdelingen dersom du opplever at babyen i magen beveger seg mindre. Du bør ikke «sove på det» og vente til neste dag.

De aller fleste som opplever en episode med lite liv i magen har ukompliserte svangerskap og føder friske barn.

Hva gjør du om du opplever lite liv i magen?

Fra 24 uker: Kontakt fødeavdelingen med en gang dersom du opplever lite liv i magen. Ikke vent til neste dag.

Før 24 uker: Kontakt jordmor eller lege så snart som mulig. Før uke 24 er det normalt at det varierer litt hvor mye du kjenner og hvordan babyen beveger seg fra dag til dag. Fødeavdelingene har ikke rutine for kontroll ved lite liv før uke 24.

Er du er usikker på om barnet beveger seg mindre enn det pleier?

Legg deg ned på siden og følg med på fosterbevegelsene. Pass på at det er rolig rundt deg slik at du har full konsentrasjon om babyens bevegelser.

Kan du gjøre noe for å få babyen din til å bevege seg?

Du bør ikke forsøke å få babyen din til å bevege seg ved for eksempel å dytte på magen eller forsøke å vekke babyen med høye lyder. Hvis du opplever endringer i babyens bevegelser eller er blitt bekymret, bør du kontakte fødeavdelingen (eller jordmor/lege før uke 24) med en gang.

Ikke stol på hjemme-doppler

Du kan ikke stole på apparater som du kan lytte på hjertelyden til barnet med hjemme, slik som en hjemme-doppler. Selv om du klarer å finne barnets hjertelyd, er ikke hjerteslagene et godt mål på om babyen er frisk. Hjemme-doppler eller lignende apparater til å følge med på hjertelyden kan dermed gi falsk trygghet. Babyen kan være syk selv om hjertet slår. Dersom babyen er syk, er det avgjørende å søke hjelp før hjertet har sluttet å slå.

Hvordan skal helsevesenet reagere ved lite liv?

Dersom du tar kontakt med helsevesenet, skal de ta din uro på alvor. Din opplevelse skal veie tungt, og skal tillegges større betydning enn mer objektive undersøkelser. Informasjonen her er basert på anbefalinger fra Norsk gynekologisk forening: Lite liv (2023), i metodebok.no.

Før 24 uker: Du bør få komme til undersøkelse hos jordmor eller lege i primærhelsetjenesten så snart som mulig. Der vil de sjekke hjerteaktiviteten med håndholdt Doppler.

Fra 24 uker:

Ikke vær redd for å være til bry! Uansett hvor mange ganger du skulle oppleve lite liv, ta alltid kontakt med fødeavdelingen.