Trygt å kjenne babyens bevegelsesmønster i magen

Fordi Hanne Helland (39) var godt kjent med babyens bevegelsesmønster, reagerte hun raskt da det ble stille i magen. Fødselen ble satt i gang to uker før termin, og alt gikk bra med lille Iben.

Tekst og foto: Line Schrader – opprinnelig trykket i «Oss foreldre imellom» 1.18

Når «Oss foreldre imellom» møter dem på trilletur i Frognerparken, er Iben en sunn fem måneder gammel baby med runde kinn. Hun titter nysgjerrig rundt seg, smiler og veiver med armene, lykkelig uvitende om dramatikken rundt fødselen.

Hanne holder Iben (5 mnd) opp i lufta

– Iben var veldig aktiv i magen. Hun hadde tydelige bevegelser og jeg opplevde henne som en kontaktsøkende baby. Da jeg satt på forelesning, sparket hun så det nesten gjorde vondt, forteller Hanne som selv er jordmorstudent.

– Jeg var mer på vakt, jeg var jo klar over at det er litt høyere risiko for komplikasjoner når man er eldre. Gjennom studiene lærer vi også mye om svangerskap.
Hanne var godt kjent med rådene i Kjenn liv-kampanjen og hvor viktig det er å følge med på daglig fosteraktivitet. Dette var hennes tredje svangerskap. Hun både visste og hadde selv erfart at barn har ulikt bevegelsesmønster i magen. Førstemann var svært aktiv, nummer to var rolig, mens Iben igjen var aktiv. Fordi det ikke finnes en fasit på hva som er normalt, er det viktig at den gravide blir kjent det med enkelte barnet, slik Hanne gjorde.

Begynte å bli dårlige kår i magen

– Jeg følte meg trygg når jeg var kjent med bevegelsesmønsteret. Derfor ble jeg mistenksom da Iben plutselig ble stille i magen to og en halv uke før termin. Jeg måtte ligge helt rolig og gjerne spise noe søtt for å kjenne noe bevegelse, sier Hanne som var fullt klar over at mindre liv kunne være tegn på at babyen ikke hadde det bra.

– Da jeg hadde spist nesten en hel pose karameller før hun begynte å bevege seg litt, ringte jeg fødeavdelingen og fikk komme inn til undersøkelse med en gang. CTGen som måler fosterets hjerteaktivitet og sammentrekninger i livmoren var fin, men ultralydundesøkelsen viste at blodgjennomstrømningen i navlesnoren ikke var helt optimal. Det var økt trykk i navlesnoren, forteller Hanne.

Sykehuset ønsket å følge nøye med, de mente det ikke var akutt fare, og foreslo daglige kontroller videre. Men Hanne turte ikke å ta sjansen på å vente. Sykehuset lyttet til henne, og to uker før termin ble fødselen satt i gang med å ta vannet. Tre kvarter senere var Iben ute i verden, en frisk og fin baby på tre kilo.

Økt risiko for at det kunne gått galt

– Jeg har ikke fått svar på hvorfor det sto dårligere til i magen. Jordmoren undersøkte morkaken og så at det var noen infarkter i den. Dette er ikke uvanlig, men tyder på at den begynner å fungere dårligere. I de to første svangerskapene mine var morkaken sunn og fin, forteller Hanne.

– Vi vet ikke hvordan det ville gått om jeg ikke hadde blitt satt i gang. Kanskje ville kroppen ordnet opp og Iben blitt født litt tidligere uansett. Det var godt at min frykt ble tatt på alvor da det kunne være økt risiko for at det kunne gått galt, sier Hanne.

Hun oppfordrer alle gravide til å bli kjent med rådene i Kjenn liv-kampanjen. Det kan redde liv!

Les rådene her: Hvordan kan du følge med på bevegelsene i magen?

 

Publisert 04.07.2018